Hvide parboiled ris, brune ris, vilde ris, basmatiris og jasminris. Her kan du se, hvordan du koger dine ris helt perfekt – og hvor stor mængde, du skal beregne pr. person.

Hvordan koger jeg ris?

Det er heldigvis nemt at koge ris, når du først kender teknikken. Hvis du følger nedenstående skudsikre metode, er du sikker på, at du hverken ender med knasende hårde ris eller alt for bløde og udkogte ris. 

Hvor meget ris skal jeg bruge pr. person?

Regn med 1 dl ris pr. person uanset typen af ris. Det ser ikke ud af meget – men når risene først er tilberedt, er det som regel rigeligt. Hvis du serverer ris for et virkelig sultent selskab, kan du vælge at koge 1,5 dl pr. person.

Kogetid hvide ris, basmatiris og jasminris

Se her, hvordan du koger hvide ris, basmatiris og jasminris helt perfekt. Du skal bruge:

● 1 dl ris pr. person
● 1,5 dl vand pr. person
● Salt

Fremgangsmåde:

1) Hæld risene op i en fintmasket si og skyl dem godt under rindende, koldt vand fra vandhanen. Det skyller en del af stivelsen ud af risene, så de ikke bliver så klistrede, og fjerner samtidig støv og urenheder.

2) Hæld risene over i en kasserolle eller en gryde og hæld vand på (i forholdet 1,5 del vand til 1 del ris – altså fx 3 dl vand til 2 dl ris). Hæld en knivspids salt i for hver portion ris.

3) Sæt kasserollen på komfuret, læg låg på og skru helt op for varmen på kogepladen.

4) Så snart vandet koger helt (altså når der kommer damp ud under låget, som måske også “hopper” lidt), skruer du ned på kogepladens laveste temperatur. Lad risene koge i 12 minutter. Det er vigtigt, at du ikke løfter på låget undervejs, for så forsvinder den damp, der gør risene perfekte).

5) Når risene har kogt i 12 minutter, slukker du helt for kogepladen. Lad derefter risene blive stående på kogepladen i yderligere 12 minutter, mens de suger den sidste væde til sig. Selv om det er fristende, skal du stadig ikke løfte på låget.

Når de 12 minutter er gået, er risene klar til servering – helt perfekt kogt. Rør bare rundt i dem med en gaffel, så de løsner sig. Rigtig god fornøjelse! 

Kogetid brune ris og vilde ris

Se her, hvordan du koger brune ris og vilde ris helt perfekt. Du skal bruge:

● 1 dl ris pr. person
● 1,8 dl vand pr. person
● Salt

Fremgangsmåde:

1) Hæld risene op i en fintmasket si og skyl dem grundigt under rindende, koldt vand fra vandhanen. Det er især med brune ris vigtigt at fjerne støv og urenheder, for ellers kan dit kogevand blive meget uklart.

2) Hæld risene over i en kasserolle eller en gryde og hæld vand på (i forholdet 1,8 del vand til 1 del ris – altså fx 9 dl vand til 5 dl ris). Hæld en knivspids salt i for hver deciliter ris.

3) Sæt kasserollen på komfuret, læg låg på og skru helt op for varmen på kogepladen.

4) Så snart vandet koger helt (altså når der kommer damp ud under låget, som måske også “hopper” lidt), skruer du ned på kogepladens laveste temperatur. Koger du brune ris, skal du nu lade dem koge i 30 minutter. Vilde ris skal koge i 45. Det er vigtigt, at du ikke løfter på låget undervejs, for så forsvinder den damp, der gør risene perfekte).

5) Når de brune ris har kogt i 30 minutter (husk 45 minutters kogetid for vilde ris), slukker du helt for kogepladen. Lad derefter risene blive stående på kogepladen i 10 minutter. Selv om det er fristende, skal du stadig ikke løfte på låget.

Når de 10 minutter er gået, er risene klar til servering – helt perfekt kogt. Med brune ris er det helt almindeligt, at der fortsat er lidt væde tilbage i gryden sammen med risene. Rør bare rundt i dem med en gaffel, så de løsner sig. Rigtig god fornøjelse!